Fysica onderzoek
De impact van bestraling
Radiotherapie spelt een belangrijke rol bij de behandeling van kanker: Ongeveer de helft van de patiënten die genezen, heeft baat gehad bij radiotherapie. Bij het bestralen van de tumor is het echter in veel gevallen onvermijdelijk dat ook sommige omliggende gezonde organen en weefsels bestraald worden. Dit kan leiden tot ongewenste bijwerkingen op de lange termijn, met een groot effect op de kwaliteit van leven van de patiënt. De ernst van deze bijwerkingen hangt af van de functie van de bestraalde organen, van hun stralingsgevoeligheid en van de hoeveelheid stralingsdosis die ze krijgen. In specifieke gevallen de gewenste stralingsdosis niet aan de tumor worden afgegeven in verband met deze kans op bijwerkingen. Dit betekent dat ze de kans op het genezen van de patiënt beperken.
Bestralen met zware deeltjes
Het gebruik van geavanceerde bestralingstechnieken in de fotonen radiotherapie vermindert de hoeveelheid straling naar deze gezonde organen. Het is mogelijk deze stralingsdosis nog verder te reduceren, en daarmee de kans op bijwerkingen, door niet met fotonen te bestralen maar met zware deeltjes (protonen en andere ionen). Dit komt door de unieke fysieke eigenschappen van deze bundels van zware deeltjes. Deze zijn onder andere een eindige indringdiepte in de patiënt en het afgeven van de hoogste stralingsdosis ter plekke van deze indringdiepte.
Ons fysica onderzoek
De afdeling radiotherapie van het UMCG is de eerste van drie protonentherapie faciliteiten in Nederland. Samen met het KVI - Center for Advanced Radiation Technology (KVI-CART) en internationale (onderzoeks)groepen doen wij onderzoek naar het verder verbeteren van de kwaliteit en effectiviteit van de protonentherapie behandelingen.
Wij focussen ons fysica onderzoek op de volgende drie onderwerpen, met elk meerdere projecten:
- Treatment of moving targets
- Adaptive Radiotherapy & Treatment Planning
- Radiomics & Modeling
Voor details over ons onderzoek, zie onze Engelstalige website.