RESTART studie

RESTART studie

Transplantatie van speekselklierstamcellen om de functie van de bestraalde speekselklier te verbeteren (RESTART).

Studiecoördinator

Naam:     Dr. R.J.H.M. Steenbakkers, radiotherapeut-oncoloog
Naam:     H. Groenewegen, studiecoördinator
Instituut: UMCG, afdeling Radiotherapie

Contactpersoon afdeling Radiotherapie UMCG

Naam:   H. Groenewegen, studiecoördinator
E-mail:  h.groenewegen@umcg.nl

Naam:   C. Postma, onderzoekscoördinator Kliniek
Tel.:       06-25651239
Mail:      RTDatamanagementOM@rt.umcg.nl

Vraagstelling

Het doel van het onderzoek is uitzoeken of de functie van een bestraalde speekselklier kan worden hersteld door eigen stamcellen in de eigen speekselklier te transplanteren. Daarnaast wordt onderzocht of deze procedure haalbaar en veilig is.

Samenvatting relevante achtergrond

De meerderheid van de patiënten met hoofd-halskanker wordt behandeld met radiotherapie, vaak in combinatie met chirurgie en/of systemische middelen. Ondanks de gunstige resultaten van de radiotherapie, is één van de nadelen dat er een kans is op het beschadigen van speekselklieren. Het gevolg daarvan is dat de speekselklieren minder goed gaan functioneren, wat een droge mond veroorzaakt. Dit is een ernstige bijwerking die meestal blijvend is en invloed heeft op de kwaliteit van leven. In dit onderzoek wordt onderzocht of het mogelijk is om door de door de bestraling beschadigde speekselklier te herstellen. Er wordt verwacht dat dit kan door het transplanteren van speekselklierstamcellen, die afkomstig zijn uit de speekselklier die verwijderd is tijdens de chirurgische tumorbehandeling voor de bestraling. Na de bestraling kunnen deze speekselklierstamcellen gekweekt worden en getransplanteerd naar de door bestraling beschadigde speekselklier. Naar verwachting gaat deze speekselklier daardoor weer beter functioneren.

Studiedesign. Wat houdt deelname voor de patiënt in?

Tijdens de chirurgische behandeling van de tumor, zal bij het verwijderen van de lymfeklieren  ook de speekselklier verwijderd worden. Dit is een standaard onderdeel van deze operatie. Een deel van deze speekselklier zal worden gebruikt voor dit onderzoek, zodat de gekweekte stamcellen ongeveer vier weken na de bestralingsbehandeling kunnen worden teruggegeven aan de speekselklier aan de niet-aangedane kant. Tijdens vervolgafspraken zullen vragenlijsten worden ingevuld, speekselmetingen worden gedaan en extra MRI en PET-CT scans worden uitgevoerd. Hiermee kunnen we beoordelen of het teruggeven van de stamcellen aan de bestraalde speekselklier heeft geleid tot herstel van de speekselproductie en een afname van de klachten van de droge mond. Deze vervolgafspraken zullen samenvallen met de afspraken die gepland worden voor controle van de tumor op de afdeling MKA-chirurgie of de afdeling radiotherapie.

Zie de informatiebrief voor meer informatie.

Aantal benodigde patiënten

18 patiënten