Centraal Zenuw Stelsel

Centraal Zenuw Stelsel

Hersenen (Gliomen en hypofysetumoren) | Ruggenmerg | Schedelbasis

Het Behandelteam Centraal Zenuw Stelsel van onze afdeling radiotherapie is gespecialiseerd in het behandelen van tumoren in de hersenen, ruggenmerg en schedelbasis. Hiervoor beschikken wij over geavanceerde radiotherapie technieken, waaronder protonentherapie. We hebben zeer uitgebreide ervaring met de behandeling van zowel goedaardige als kwaadaardige aandoeningen van de hersenen en de wervelkolom.

Onze multi-disciplinaire aanpak

We bespreken alle patiënten wekelijks in diverse multidisciplinaire overleggen: neuro-oncologie, schedelbasis en hypofyse. Bij deze overleggen zijn naast de radiotherapie de volgende specialismen vertegenwoordigd: neurologie, neurochirurgie, medische-oncologie, endocrinologie (hypofyse), KNO (schedelbasis), pathologie en radiologie. De teams bespreken per patiënt wat de beste behandelopties zijn en of een behandeling binnen een studie mogelijk is. 

We beschikken over geavanceerde bestralingstechnieken zoals IMRT, VMAT, stereotaxie (met het Novalis systeem) en protonentherapie. Voor het exact bepalen van de locatie en vorm van de tumor, en van omliggend gezond weefsel, maken we een CT-scan en MRI-scan. Bij sommige patiënten maken we ook nog een PET-scan.

Hier vindt u meer informatie over onze behandeltechnieken.

Protonentherapie

Patiënten met bepaalde schedelbasistumoren, zoals chordoma en chondrosarcoma, behoren tot de zogenaamde ‘standaard-indicaties’ en komen in aanmerking voor protonentherapie.

Voor overige patiënten geldt dat protonentherapie in overweging wordt genomen, als een bestralingsbehandeling met fotonen kan leiden tot een verhoogde kans op schade aan gezond weefsel. Om te bepalen of u voordeel van protonentherapie kunt hebben, maken we voorafgaand aan uw bestralingsbehandeling twee bestralingsplannen: één met fotonen en één met protonen. Van beide behandelplannen berekenen we de kans dat er bijwerkingen zullen optreden. Op basis van deze resultaten en van landelijke indicatieprotocollen besluiten we welke bestralingsbehandeling voor u het meest geschikt is.

In onderstaande folders vindt u alle informatie over de verwijzing voor en bestraling met protonen van neuro-oncologische tumoren, tumoren in hersenen en ruggenmerg of schedelbasistumoren in het UMCG Protonentherapiecentrum, als u door uw radiotherapeut vanuit een ander ziekenhuis dan het UMCG wordt verwezen:

Download: Bestraling van neuro-oncologische tumoren met protonen.pdf

Download: Bestraling van hersenen en ruggenmerg (craniospinale as) met protonen.pdf

Download: Bestraling van schedelbasistumoren met protonen.pdf

 

Onderstaande folder geeft informatie over stereotactische bestraling bij een aandoening in het hoofd:

Download: Stereotactische radiotherapie.pdf

Drs. A. Bannink-Gawryszuk

Specialisatie:
Tumoren in kinderen
Tumoren van het ruggenmerg

Drs. L.L. van den Berg

Specialisatie:
Hersentumoren
Tumoren in kinderen


 

Dr. M.C.A. Kramer

Specialisatie:
Hersentumoren
Schedelbasistumoren
Tumoren van het ruggenmerg (volwassen)
Palliatie neurologische tumoren

Drs H.L van der Weide

Specialisatie:
Hersentumoren
Hypofyse tumoren
Trigeminusneuralgie
Tumoren in kinderen
Tumoren van het ruggenmerg

Er zijn op dit moment geen lopende klinische studies.

 

Nederlandse Kankerregistratie

Wij delen patiëntgegevens met de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Ze gebruiken die gegevens voor wetenschappelijk onderzoek naar kanker en de behandeling ervan. Zij kunnen niet zien van wie die gegevens zijn. Meer informatie over het gebruik van die gegevens staat op de website van het Integraal Kankerinstituut Nederland. Lees ook hoe wij omgaan met uw gegevens.