Radiobiologie onderzoek

Radiobiologie onderzoek

Doel van ons onderzoek

Het radiobiologieonderzoek op de afdeling radiotherapie van het Universitair Medisch Centrum Groningen is gericht op een verbeterde tumorcontrole en een acceptabele kans op bijwerkingen, met als doel een optimale kwaliteit van leven na de behandeling.

Radiotherapie is een zeer effectief en belangrijk onderdeel van 75% van alle behandelingen bij kanker. De tolerantie van het omliggende gezonde weefsel limiteert echter de hoeveelheid straling die aan de tumor kan worden afgegeven. Ons radiobiologie onderzoek focust daarom op de effecten van straling in gezond weefsel, met name de hersenen, speekselklieren, schildklier, longen en het hart. Voor een goede interactie tussen wetenschappers van verschillende disciplines is ons laboratorium gevestigd op de afdeling Cell Biology van het UMCG.

Onze onderzoeksaanpak

Met onze bench-to-bedside aanpak onderzoeken we de fysiologische mechanismes van interacties in en tussen bestraalde weefsels. Ons lab is bovendien geïnteresseerd in de respons van stamcellen op straling en de daaropvolgende regeneratie van de beschadigde weefsels. We hebben in-vivo en in-vitro modellen ontwikkeld voor het zuiveren en karakteriseren van neuronen en van stamcellen van de speekselklier, schildklier en slokdarm. Recent hebben we een protocol ontwikkeld voor volwassen stamceltherapie bij stralingsgeïnduceerde hyposalivatie en de daaropvolgende xerostomie. Deze resultaten vinden nu hun weg naar de kliniek. 

Ons lab onderzoekt momenteel de mogelijkheden om van de patiënt afkomstig weefsel en van de tumor afkomstige organoïden te gebruiken als een model ter verbetering van weefselregeneratie na de behandeling, om biomarkers te ontdekken, en om weefselrespons te voorspellen met als doel een patiënt-individuele behandeling.