Voor wie is protonentherapie?
Kom ik in aanmerking voor protonentherapie?
Protonentherapie is mogelijk bij sommige neuro-oncologische tumoren, bij tumoren in het zenuwstelsel en in geval van tumoren bij kinderen (de zogenaamde standaardindicaties).
Het Centraal College voor Zorgverzekeringen (CVZ) heeft geconcludeerd dat protonentherapie onder bepaalde voorwaarden ook mogelijk is voor patiënten met hoofd-halskanker, longkanker en borstkanker.
Hoe wordt bepaald welke behandeling ik krijg (bestraling met protonen of met fotonen)?
Bij sommige soorten kanker (de zogenaamde standaardindicaties) wordt verwacht dat protonentherapie sowieso een groot voordeel biedt ten opzichte van fotonen radiotherapie. Bij sommige andere soorten kanker (de zogenoemde 'model-based' indicaties') wordt dit mogelijk voordeel per patiënt bekeken. In dit laatste geval wordt door middel van een planningsvergelijking een fotonenbestralingsplan vergeleken met een protonenbestralingsplan. Daarbij wordt gekeken naar de kans op bijwerkingen voor individuele patiënten. Met deze vergelijking wordt bepaald of u voldoende voordeel kan verwachten van bestraling met protonen. Deze planningsvergelijking wordt alleen uitgevoerd bij bepaalde landelijk vastgestelde behandelindicaties.
Wat is een planningsvergelijking ?
Een fotonenbestralingsplan wordt vergeleken met een protonenbestralingsplan waarbij gekeken wordt naar de bestralingsdosis in de tumor en de gezonde weefsels. Als uit de planningsvergelijking blijkt dat u voordeel kan verwachten van bestraling met protonen, dan kunt u samen met uw radiotherapeut-oncoloog besluiten welke behandeling u krijgt. Zie ook de vraag: 'Hoe wordt bepaald welke behandeling ik krijg?'.