4 miljoen euro beschikbaar voor internationaal onderzoek protonentherapie

4 miljoen euro beschikbaar voor internationaal onderzoek protonentherapie

3 juni 2020

Verschillende onderzoekers van het UMCG gaan vijf grote internationale onderzoeksprojecten leiden. Elk project heeft ongeveer 4 miljoen EU-subsidie ontvangen, waarvan een flink deel in het UMCG besteed zal worden. Het gaat om onderzoeken op verschillende vakgebieden, waaronder één voor de verdere ontwikkeling van protonentherapie. In dit internationale onderzoek werken verschillende Europese universiteiten en bedrijven samen. Ze zijn allemaal gespecialiseerd in de behandeling met protonentherapie of de productie van specifieke onderdelen van protonentherapie.

Antje Knopf geeft leiding aan het internationale samenwerkingsproject protonentherapie en de UMCG-onderzoeker vertelt: “Met dit project kunnen we gezamenlijk, met de 13 Europese partners, in totaal 15 promovendi aannemen en een trainingsnetwerk opzetten om een nieu​we generatie onderzoekers op te leiden.”

Het onderzoek: verdere ontwikkeling protonentherapie

Protonentherapie is een vorm van bestralen. Het is een redelijk nieuwe behandeling bij kanker in Nederland. Bij protonentherapie gebruiken radiotherapeuten protonen om kankercellen te vernietigen. Dit zijn positief geladen atoomdeeltjes, waarmee radiotherapeuten heel precies kunnen bestralen. Daardoor komt er minder straling in gezonde weefsels en is er minder kans op bijwerkingen, schade en complicaties van de behandeling. In het internationale samenwerkingsproject zullen de onderzoekers onderzoek doen naar het dagelijks monitoren van de protonenbehandeling. Het doel van het onderzoek is om realtime beelden beschikbaar te hebben. Behandelaars zien zo wat ze doen, kunnen de bestralingsplek bijstellen en zodoende nog nauwkeuriger bestralen.

Knopf: “Longen ​bestaan uit zeer gevoelig weefsel en longtumoren liggen vaak in de buurt van vitale organen, zoals het hart. En dan bewegen die tumoren ook nog eens, door de ademhaling. Bij iedere patiënt is dat weer anders. Hoe groot is het risico dat je gezond weefsel raakt en hoe voorkom je dat? Dat gaan we onderzoeken.”

Met deze intensieve internationale samenwerking is het mogelijk om de behandelmethode van protonentherapie verder te ontwikkelen en te automatiseren.

Knopf: “Dit kan een grote impact hebben op radiotherapie.”

Meer informatie over protonentherapie leest u hier: ‘Wat is protonentherapie?‘.

Bron artikel: UMCG Kennisinzicht

Antje Knopf voor het UMCG Protonentherapiecentrum (foto: Henk Veenstra) Antje Knopf voor het UMCG Protonentherapiecentrum (foto: Henk Veenstra)