Interview met Martijn Veening, IT-expert bij het ProTRAIT-project

Interview met Martijn Veening, IT-expert bij het ProTRAIT-project

15 oktober 2018

ProTRAIT ontwikkelt het registratieprogramma en de ICT-infrastructuur voor de evaluatie van de meerwaarde van protonentherapie. De gegevens leiden tot een continue evaluatie en aanpassing van NTCP-modellen en dus tot optimalisatie van de behandeling (Rapid Learning Health Care System). Martijn Veening, IT-expert bij het ProTRAIT-project, stelt zich voor.

Wie ben je?

Ik ben Martijn Veening, 46 jaar, en ik werk sinds een half jaar op de afdeling Radiotherapie van het UMCG. Hiervoor heb ik een tijd mijn eigen softwarebedrijf gehad, waarmee ik projecten heb gedaan in de luchtvaartsector en de productiesector.

Wat is jouw functie binnen het ProTRAIT project?

Ik ben aangesteld als IT-expert om ervoor te zorgen dat de IT-infrastructuur voor de onderzoekers geschikt gemaakt wordt voor radiotherapie-specifieke workflows en bestandformaten.

Radiotherapie (RT) is in dat opzicht anders dan andere medische disciplines: naast de verschillende typen scanners, zit er ook een heel eigen IT-ecosysteem rond het behandelen met bestraling.

Dat levert zowel een brede als diepe IT-scope op, waar dingen moeten gebeuren. Dat aspect sprak me erg aan toen ik voor deze functie solliciteerde.

Hoe staat het er nu voor?

Inmiddels hebben we een eigen RT-onderzoeksarchief en de belangrijkste technische problemen om RT-bestanden in het archief te krijgen zijn opgelost. Momenteel worden al bestralingsplannen voor patiënten van het GPTC en bijbehorende bestanden opgeslagen in ons onderzoeksarchief.

Daarnaast heb ik de use cases voor de onderzoekers beschreven. Deze use cases worden nu geïmplementeerd. Ook heb ik een webbased DICOM-RT viewer gebouwd, en mijn collega heeft een DVH-berekeningstool gemaakt. Nu ben ik bezig met het ontwerpen en bouwen van ondersteuning van allerlei meta-data, eigenlijk een soort RT-catalogusfunctie. Het optimaal ontsluiten van dit archief voor het doorontwikkelende NTCP-model is cruciaal in dit project.

Hoe lang werk je aan dit project?

De aanstelling is voor 3 jaar. Voor die tijd moeten zowel het UMCG als de TraIT-organisatie, de landelijke organisatie waar onderzoeksgegevens van protonenpatiënten worden opgeslagen,  deze RT-research workspace in beheer hebben genomen.

Volgende nieuwsbrief: Interview met Gert Sikkema, post-doc bij ProTRAIT