Stralend openingssymposium Proton Therapy @ Groningen

Stralend openingssymposium Proton Therapy @ Groningen

14 juni 2018

In een volgepakt DOT, congrescentrum, luisterden 250 radiotherapeuten, fysici, laboranten, onderzoekers en overige geïnteresseerden uit binnen- en buitenland naar de medische, fysische, radiobiologische en organisatorische aspecten van protonentherapie. Het tweedaagse openingssymposium met als titel ‘Hoge precisie, innovatie en gezond ouder worden van kankerpatiënten’ ging vooraf aan de officiële opening van het nieuwe protonentherapiecentrum op 8 juni.

Hoogste kwaliteit en veiligheid

De internationale experts, van protonentherapiecentra uit de VS en Zwitserland die al meer dan tien jaar patiënten behandelen, bespraken de veelheid aan indicaties waarbij protonentherapie al met succes de (primaire) kanker bestrijdt. Aan bod kwamen indicaties zoals tumoren in de hersenen, borst, buik, het hoofd- en halsgebied en tumoren bij kinderen. De experts van het UMCG lieten zien dat ze in 33 maanden tijd niet alleen hoge kwaliteit protonentherapie veilig hebben geïntroduceerd in Nederland, maar dat de beschikbare technologie bovendien ruimte biedt voor nog verdere verbetering van de behandeling.

Kwaliteit van leven

Het gepresenteerde onderzoeks- en innovatieprogramma combineert de fysica, biologie en kliniek in drie elkaar versterkende pijlers. Deze pijlers zijn 1) het vergroten van kennis van de effecten van straling op gezond weefsel voor het sturen van de behandeling, 2) innoveren en optimaliseren van het gebruik van protonentherapie technologie en 3) uitgebreide beeldvorming voor het in kaart brengen van stralingsschade en het voorspellen van de uitkomst van de behandeling. Dit alles is gericht op het gezond overleven van kanker. De kwaliteit van leven van patiënten met kanker die met radiotherapie behandeld zijn, kan beter door nog minder straling in gezond weefsel af te geven. Protonentherapie is bij uitstek geschikt om de bijwerkingen van deze behandeling te verminderen.

Het symposium werd mede mogelijk gemaakt door IBA, Elekta, RaySearch Laboratories en Orfit.
De afdeling Radiotherapie kijkt terug op een zeer geslaagd symposium!