Twee onderzoeken gestart gericht op betere behandeling van teruggekeerde prostaatkanker

Twee onderzoeken gestart gericht op betere behandeling van teruggekeerde prostaatkanker

15 september 2020

Dr. Shafak Aluwini, radiotherapeut-oncoloog en onderzoeker bij afdeling Radiotherapie in het UMCG, heeft in 2019 ruim €1,7 miljoen financiering gekregen van het KWF voor 2 grote onderzoeksprojecten. Beide onderzoeken zijn gericht op een betere behandeling van teruggekeerde prostaatkanker met minder schade. De eerste studie (ADOPT) is in maart 2020 geopend. Deze maand is ook de tweede studie (PERYTON) gestart en daarom kunnen nu in beide studies patiënten deelnemen.

De ADOPT-studie onderzoekt of patiënten met uitzaaiingen baat zullen hebben bij bestraling op deze uitzaaiingen in combinatie met kortdurende hormonale therapie. Nu krijgt deze patiëntengroep nog een levenslange hormoontherapie. Een behandeling met veel bijwerkingen.

De PERYTON-studie onderzoekt of de effectiviteit (genezingskans) van lokale radiotherapie bij patiënten met een lokale terugkeer van prostaatkanker (geselecteerd met een PSMA-PET/CT scan) na eerdere verwijdering van de prostaat is te verhogen. Onderzocht wordt of dit kan worden bereikt door de bestralingsdosis per dag te verhogen met in totaal een kleiner aantal behandelingen (hypofractionering).

Op de site van het KWF legt Aluwini verder uit wat beide onderzoeken inhouden en wat het doel is. Wilt u meer weten over beide onderzoeken en of u in aanmerking komt, neem dan contact op met uw behandelend arts. Voor vragen kunt u contact opnemen met de studie-coördinatoren (telefoonnummer staat vermeld op de startpagina's van ADOPT en PERYTON).

Dr. Shafak Aluwini Dr. Shafak Aluwini